De GRIP studie

In het seizoen 2016/2017 is er een onderzoek opgezet om bij 10 Betaald Voetbal Organanisaties (300 voetballers) te onderzoeken op welke manier liesblessures bij profvoetballers zijn te voorkómen en hoe de voetballers effectiever behandeld kunnen worden. Het projectteam bestaat uit Igor Tak (fysiotherapiepraktijk Utrecht Oost), Rob Langhout (fysiotherapiepraktijk Dukenburg) Simon Goedegebuure (De Sportartsen Groep) Sander Bliekendaal (HvA), Angelo Richardson (HvA), Janine Stubbe (HvA en Codarts) en Anne-Marie van Beijsterveldt (HvA).

Het onderzoek werd verricht bij voetbalclubs spelend in de Eredivisie en Jupiler League. Daarnaast zijn de volgende organisaties nauw betrokken bij de uitvoering van het onderzoek: De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), de Vereniging voor Fysiotherapeuten binnen het Betaald Voetbal (VFBV), het College van Clubartsen en Consulenten (CCC), de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS), de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi). Meerdere studenten dragen bij aan dit onderzoek in het kader van een afstudeertraject.

Resultaten:

Dit onderzoek heeft o.a. geleid tot meer inzicht in de localisatie waar liesblessures in het lichaam vandaan kunnen komen en wat de oorzaken zijn voor het ontstaan van een liesblessure. In onderstaande infografic is dit overzichtelijk weergegeven:

Lichamelijk onderzoek:

In de GRIP studie en in andere publicaties is er ook onderzoek gedaan naar een test om de sportspecifieke lenigheid nauwkeurig te kunnen meten bij voetballers. Het gebruikelijke orthopedisch lichamelijk onderzoek van de heup lijkt bij liesklachten niet altijd genoeg informatie te geven als het gaat om het vaststellen van verminderde lenigheid. Deze lenigheid lijkt een belangrijke factor bij liesblessures en daarmee erg belangrijk om nauwkeurig te kunnen onderzoeken. De foto bovenaan deze pagina geeft de uitgangshouding weer, van deze nieuwe sportspecifieke lenigheidstest. 

 

Publicaties:

 

Onze therapeuten gespecialiseerd in Diagnostiek bij liesklachten?

Dr. Rob Langhout

  • fysiotherapie
  • master manueeltherapie
  • specialist wervelkolom en heup/lies
  • docent opleiding manuele therapie (SOMT)
  • onderzoeker