Aldenhof 024 344 17 56
Weezenhof 024 343 05 05

Oedeemfysiotherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van weefselvocht in een deel van het lichaam. Het kan voorkomen in één of meerdere ledematen, maar ook in de romp en het gezicht.
De behandeling van oedeem is gericht op het verbeteren van de afvoer van het vocht door het lymfestelsel. Bij beschadiging van het lymfestelsel worden alternatieve wegen voor de vochtafvoer en de functie van niet-aangedane lymfevaten c.q. klieren gestimuleerd.

Behandelmethode:

 • manuele lymfedrainage
 • compressietherapie middels bandageren
 • oefentherapie
 • ademhalingstherapie
 • voorlichting
 • littekenbehandeling
 • herstel van gewrichtsmobiliteit (bv bij bewegingsbeperking na operatie)
 • lymftaping
 • zo nodig het aanmeten van een therapeutisch elastische kous (steunkous), om het bereikte resultaat te handhaven

Toelichting:

Oedeem kan voorkomen na operatie en/of bestraling bij borstkanker, maar ook bij andere oncologische ingrepen waarbij het lymfestelsel is beschadigd. In dit geval spreekt men van lymfoedeem.
Lymfoedeem kan ook aangeboren zijn.

Oedeem kan verder ook ontstaan door trauma (denk aan een verstuikte, dikke enkel), orthopedische operaties (bv een nieuwe knie), ontstekingen, infecties, allergieën, nierziekten, hart- en vaatziekten en slecht functionerende kleppen in de bloedvaten.

Het is belangrijk om te weten of het oedeem wordt veroorzaakt door een verminderde afvoer via de aderen (veneus oedeem) of door een verminderde werking van de lymfevaten (lymfoedeem). Dit heeft consequenties voor de wijze van behandeling.

De oedeemfysiotherapeut maakt onder meer gebruik van specifieke oefentherapie, gericht op stimuleren van de spierpompfunctie om de afvoer via het lymf- en bloedvaatstelsel te verbeteren. Hiertoe behoren ook zelfmassage handgrepen en ademhalingsoefeningen.

De manuele lymfdrainage is een massagetechniek waarmee het vocht wordt verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om oedeemvorming tegen te gaan of te stabiliseren.

Een goede beweeglijkheid van de gewrichten en huidlagen is van essentieel belang voor een optimale functie van het lymfstelsel. Littekenweefsel door operatie of bestraling geeft vaak bewegingsbeperking. De oedeemfysiotherapeut beschikt over vaardigheden om de beweeglijkheid te herstellen of deze in ieder geval te optimaliseren.

Vergoeding:
Voor fysiotherapie kunt u zich aanvullend verzekeren. De mate waarin u zich verzekert bepaalt u zelf.
Er zijn enkele situaties waarin de basisverzekering wel de kosten draagt. In het geval van indicaties die voorkomen op de chronische indicatielijst, wordt de behandeling vanaf de 21ste behandeling wel vanuit de basisverzekering vergoed. Dan komt pas het eigen risico aan bod.
Een andere uitzondering zijn kinderen tot 18 jaar. Voor hen worden de behandelingen vanaf de 1ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering, tot een bepaald maximum. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringsvoorwaarden.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met een van onderstaande Oedeemfysiotherapeuten:

 • Floor Leenders
 • Irene Gremmen
LOCATIE ALDENHOF

(Hoofdlocatie)

Aldenhof 70-03, 6537 DZ Nijmegen
024 344 17 56
LOCATIE WEEZENHOF

(Sublocatie)

Weezenhof 55-16, 6536 EE Nijmegen
024 343 05 05
ZAKELIJKE GEGEVENS

ING Bank
IBAN: NL 32 INGB 0653 5767 14
BIC: INGBNL2A
BTW 805892576
KvK 9203873

 

OPENINGSTIJDEN

ALDENHOF

Ma t/m Vr 07:30 - 18:00 uur
Zaterdag gesloten


WEEZENHOF

Ma t/m Do 08:00 - 21:00 uur
Vrijdag 08:00 - 17:00 uur
Zaterdag 09:00 - 11:00 uur